Antika, Retro & Vintage… nedir aslında?
Yaşlanmanın dayanılmaz hafifliği! Kimilerine dün kullanılmış gibi görünen bazı şeylerin bir başkası için mişli geçmiş zamana ait tarihli olarak algılanması aslında insanların bakış açısındaki farklılıkların hayatımıza kattığı renklerin bir göstergesi.
Yılan derisi bir çanta, porselen bir tabak ya da filmli bir fotoğraf makinesi… Yeni hayatına sizinle devam edecek o obje ne olursa olsun, etiketler ve değeri söz konusu olduğunda herkesin aklından farklı seçenekler geçebiliyor. Eski bir objenin değerini belirlemede yaşı önemli bir faktör olsa da, yaşanmışlık oranı, kalitesi ve bulunmasındaki kolaylık da değer biçilmesinde etkili faktörler.
Antika, vintage ve retro terimleri bir çok kişi için birebir anlamları yerine hiç bir kanıtlanabilirliği olmadan kendilerince yaratılan normlar dahilinde durum değerlendirmesi gibi kullanılıyor. Mesela:
Antika – Gerçekten de çooook eski görünen bir şey, hatta her şey! Hatta ne kadar tozlu, küflü ya da paslıysa o kadar çok antika sayılabilir. Günün modasına göre de yeterince alakasızsa tamamdır, işte size gerçek antika!
Vintage – Kullanılmış olsa da ikinci el sayılmak için biraz yaşlı ama anneannem kadar da değil! Hatta vintage; ürünün kusurlarını allayıp pullamak adına da çokça kullanılmakta!
Retro – Modası geçmiş demenin yeni keşfedilen ve bu yüzden sonuna kadar sömürülen zeka küpü yöntemi! Günümüzde çok da cazibesi kalmamış her şey için açıklamaya eklenen retro kelimesiyle, anlamsız bir objeye duygusal ve tarihsel bir anlam yüklemek oldukça kolay!
Hepimiz bu tanımların gelişigüzel kullanılmalarına bir çok kez şahit olduk ama asıl anlamları nedir acep diyenler için terimlerin gerçek manalarını sizin için listeledik.
Antika nedir?
En az 100 yıl önce üretilmiş olan; sanatsal bir parça, mobilya ya da dekoratif bir obje için antika terimi kullanılabilir. Kabul edilebilir bir diğer kullanımı da; cam, kitap vb objelerde 50 yaşın üzeri için geçerli. Bunu kabul edilebilir kılan ise bu objeler üretilirken 50 yılı aşması beklenmeden üretilmiş olmaları ve günümüze kadar gelebilmelerini sağlayan kalite unsuru. Her eski şeye antika demekten vazgeçmemiz gerek maalesef.
Vintage nedir?
Oldukça sık kullanılan ve sıkça da yanlış kullanılan bir terim. Üretildiği spesifik dönemi ifade etmede kullanılırken (60’lar gibi); o dönemin tarz, kalite gibi belirleyici unsurlarını bünyesinde bulunduran objeler için kullanılması yerinde olan bir terim. Her şey bir yana, bir objenin vintage kabul edilebilmesi için en az 20 yıl önce üretilmiş olması en belirleyici unsur.
Retro nedir?
1960’lardan bu yana kullanılan retro terimi, kelime anlamı olarak geriye doğru ya da eskiye dönük anlamına geliyor. Yakın geçmişteki bir dönemin belirleyici unsurlarını barındıran, yeni ürünlerde bilinçli olarak eskiyi taklit eden ve benimseyen tarz için de retro terimini kullanabiliriz. Retro bir sehpa gerçekten geçmişe ait olmayıp yeni üretilmiş olabilir fakat yakın geçmişe ait unsurları bulundurmalıdır. Ayrıca retro, çok eski olmasa da geçen sezonun modası olmaktan daha eski geçmişe ait bir objeyi tanımlamak için de kullanılabilir.
Yaşamınıza katacağınız “eski yeni” ürünün adı sanı ya da tarifi aslında çok da önemli olmasa gerek. Bizce önemli olan onu elinizde tuttuğunuzda, üzerinize giydiğinizde ya da dokunduğunuzda içinizde uyandırdığı duygular ve gitmek istediğiniz zamana sizi taşıyabilmesi. Biz sadece kelimesel anlamlarına açıklık getirelim dedik.
Comments (0)
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.