Hepimiz Thomas Jefferson’ın ya da Edison’ın buluşlarını veya Alexander Graham Bell’in telefonu icat ettiğini duymuşuzdur ama Grace Hopper ya da Stephanie Kwolek’i duyanınız var mı?
Bizden duymuş olmayın ama Hopper bilgisayar programcılığını; ki bulmamış olsa, bugün bildiğimiz dünyanın çok farklı olacağı kesin, Kwolek ise Kevlar adında çelikten 5 kat güçlü olan ve günümüzde insanları kurşunlardan korumak için kullanılan maddeyi bulmuş! Bu ve benzeri bir çok buluşun önemine rağmen, tarih gösteriyor ki kadınların başarılarına övgü dağıtmaya gelince, bu büyük başarılar çoğu zaman göz ardı ediliyor.
8 Mart’ı bahane ederek, bilmeyenler öğrensin, bilenler bir kez daha teşekkürlerini iletsin diye 100 yılın en önemli kadın buluşlarının bir kaçını bir araya getirdik. İşte birbirinden önemli buluşlar ve yaratıcıları!
Marie Curie – Radyoaktivite
Radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla iki farklı alanda Nobel Ödülü kazandı. Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Toryumun radyoaktif özelliğini buldu ve radyum elementini ayrıştırdı. 1903 Nobel Fizik ödülü, 1911 Nobel Kimya ödülü sahibi ve radyoloji biliminin kurucusudur. Çalışmalarıyla bir çığır açan Curie, Nobel Ödülü’nü alan ilk kadın, bu ödülü iki kere alan ilk bilim insanı olmuştur.
Nancy Johnson – Dondurma makinesi
1843 yılında Johnson günümüzde halen kullanılan, çevirmeli dondurma yapma makinesinin patentini aldı. Kendisine teşekkür etmekten başka bir şey elimizden gelmiyor ama sevgi dolu öpücüklerimizi de göndermek istiyoruz. Teşekkürler, teşekkürler ve teşekkürler Nancy.
Maria Telkes – İlk %100 güneş enerjisi kullanan ev sistemi
1947 yılında Macar bilim insanı Telkes, mimar Eleanor Raymond’la tasarladığı kama şeklindeki bir yapı olan Dover House’a ısı sağlamak için termoelektrik güç jeneratörünü icat etti. Gerçekten de kadın dayanışmasının gücüne iyi bir örnek!
Ann Tsukamoto – Kök hücre izolasyonu
Bu büyük ve karmaşık bir buluş! Kök hücre izole etme yeteneği, kanser hakkında daha fazla bilgi edinmek için yapılan tıbbi ilerlemelerde hayati önem taşımaktadır. Bu buluş bir gün kanserin ve diğer birçok hastalığın tedavisine neden olabilir.
Grace Hopper – İlk büyük ölçekli bilgisayar ve daha bir çok şey!
Tümamiral Grace Murray Hopper Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve ABD donanmasında rütbeli askerdir. Harvard Mark I bilgisayarının ilk programcılarından biri olan Hopper ayrıca, yazıyı bilgisayar diline çeviren “compiler” donanımının da yaratıcısı. Bilgisayar dilinde “debugging” diye bilinen programı hatalardan temizleme konseptinin de ilk bulan kişi. Ayrıca COBOL isimli ilk modern programlama dillerinden biri olan yazılımında da Hooper’ın imzası bulunuyor.
Elizabeth Magie – Monopoly
Bilgisayar öncesi dönemden bahsetmişken Monopoly’nin mucidini atlamak olmaz. Asıl adı Landlord Game (Ev sahibi oyunu) olan ve denetimsiz kapitalizmin adaletsizliklerinin eleştirisi olarak geliştirilen bu oyun fikri Charles Darrow adlı bir adam tarafından çalındı ve Parker Brothers’a satıldı. Şirket sonunda Elizabeth Magie’nin izini buldu, ancak icadına sadece 500 dolar ödedi!
Rosalind Franklin – DNA çift sarmalı
DNA çift sarmalının keşfi çoğu kez 1962’de Nobel Fizyoloji Ödülü’nü kazanan James Watson ve Francis Crick’e atfedilmesine rağmen, aslında bu hak onların olmadığına dair büyük kanıtlar mevcut!
İngiliz biyofizikçi Rosalind Franklin, x-ışını kırınımını kullanarak molekülleri gözlemleyen bir fotoğraf görüntüsü çeken ilk kişi oldu. Ancak iznini almadan bir erkek meslektaşı, bu görüntüyü Watson ve Crick’e gösterdi. Watson ve Crick de bunu kendilerine mal edip ödülleri kaptı!
Maria Beasley – Cankurtaran salı
İnsanlar yüzlerce yıldır okyanuslarda gezerken, sayısız hayat kaybedildi. Ancak Beasley sayesinde su üzerindeki yolculuklar artık biraz daha güvenli: 1882’de cankurtaran salının mucidi olarak kayıtlara geçti.
Titanik konusunu lütfen açmayalım, yeri değil!
Stephanie Kwolek – Kevlar
Kwolek’un 1964’teki icadı Kevlar; bisiklet lastikleri, tenis raketleri, yarış yelkenleri, asma köprülerin halatları, müzik aletleri, kurşun geçirmez yelek ve daha yüzlerce üründe kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor. Kevlar para-aramid sentetik elyaf çelikten beş kat daha güçlü!
Shirley Jackson – Telekomünikasyon ile ilgili her şeyin kaynağı!
Teorik fizikçi, 1973’te MIT’den doktora derecesini alan ilk siyahi kadındı. Bell Laboratuvarlarında çalışırken, atom altı parçacıklarla bilimsel araştırmalar yürüterek başkalarının portatif faks, dokunmatik telefon, güneş pilleri, fiber optik kablolar ve arayan kimliği ve çağrı bekletme teknolojisini keşfetmesine olanak sağladı. Bu şaşırtıcı kadın olmadan özleyeceğiniz tüm önemli bilgileri bir düşünün!
Hedy Lamarr – Gizli iletişim sistemleri
Hedy Lamarr, İkinci Dünya Savaşı sırasında besteci ve mucit olan George Antheil ile beraber “frekans atlamalı” yayılma spektrumunu icat ederek, Wi-Fi’den GPS’e kadar her şeyin teknolojik temellerini attı. Aynı zamanda dünyaca ünlü bir film yıldızı!
Josephine Cochrane – Bulaşık makinesi
Evde çalışan hizmetçisi değerli porselenlerini yıkarken kırınca; Josephine sinirlenip bulaşık makinesini icat etmiş. İcat ettiği ilk makine, basınçlı suyu makinede bulunan bulaşıkların üzerine fışkırtacak şekilde tasarlanmış. Cochrane makinenin patentini 1886’da aldı ve o dönemde sıcak su evlerde çok bulunmadığından icadını daha çok otellere ve restoranlara pazarladı ve sonunda kendi fabrikasını açtı.
Kadınların buluşları bunlarla sınırlı değil elbette, çocuk bezinden filtre kahveye, bilgisayar algoritmasından merkezi ısıtmaya yayılan buluşlarla başka bir yazıda devam etmek üzere…
Comments (0)
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.